Språkhistoria och språksociologi ES16B

Kul att ni ska jobba med språksociologi, ES16B! Här har ni några förslag på länkar som ni kan ta en titt på. Utöver dessa digitala resurser hittar ni böcker i biblioteket, på hylla F.

Artiklarna ”språksociologi”, ”ungdomsspråk” och ”dialekt” på ne.se. Bra att börja med! Se alla länkar till exempelvis ”svenska dialekter”, och ”sociolekt”. Även artikeln “språkhistoria” är omfattande och bra att börja med för att få en översikt av området, för den som är intresserad av det temat. Se länkar till höger för hjälp att ringa in ditt ämne.

På Skolbibliotek Malmö finns t.ex. de här filmerna. Gör avgräsningar i högermenyn.

Lyssna på en hel massa svenska dialekter på SwediaLing.

Tidningen Språktidningen finns på bibblan. Om du inte orkar bläddra eller scrolla dig fram så kan du ta genvägen att söka i ArtikelSök. Välj avancerad sökning och skriv t.ex. ”språksociologi” på valfria sökord och ”språktidningen” på publikation så får du veta vilket nr, år och sida i Språktidningen det finns artiklar. Många av dem kan du läsa direkt på datorn, andra får du leta fram i tidskriften. Du kan också leta bland alla artiklar, då låter du fältet publikation vara tomt.

I P1 går det ett radioprogram som heter Språket. Där finns en massa intressant att lyssna på. Använd sökfunktionen eller scrolla ner och titta i arkivet.

Norden i skolan har en språkhistorisk tidslinje där du genom att klicka dig fram kan läsa om viktiga händelser i de nordiska språkens historia.

Institutet för språk- och folkminnen arbetar med att sprida kunskap om bland annat språk och dialekter i Sverige. Här kan du till exempel läsa om historiska milstolpar i den svenska språkpolitiken. Du kan också använda sökfunktionen eller bläddra dig fram i vänsterspalten.

Google Scholar filtrerar bort privata hemsidor. Du söker istället bland forskningspublikationer, myndigheter och institutioner. Tänk på att avbocka rutan inkludera citat till vänster så hittar du mest artiklar och publikationer som du kan läsa direkt.

Libris är en samlingssida för många svenska bibliotek. skriv in ditt/dina sökord (så få och beskrivande som möjligt, exempel: fornsvenska) och klicka därefter på fritt online till höger så ser du bara sådant du kan läsa direkt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s