Matematisk poesi med NA och text för scen med Teater


Som avslutning på det här läsåret har jag fått äran att skriva med bland annat natur- och teaterklasser. Jag är nöjd med att jag lyckades få till ämnesspecifika övningar och tycker att vi hade så väldigt roligt att jag vill dela med mig.

I naturklassen berättade jag om Oulipou, en sammanslutning av författare som använder tydliga regler och begränsningar – ofta matematiska, och presenterade några böcker av oulipouförfattaren George Perec. Sedan jobbade vi med Inger Christensens diktbok Alfabet som bygger dels på alfabetet, dels på fibonaccis talserie. Vi läste ur Alfabet och sedan ur Ida Börjels MA och Lisa Quarteys Hägerhimmel, som båda inspirerats av Alfabet. Därefter fick eleverna prova att själva skriva på tema framtiden utifrån:

1. Alfabetet
2. Fibonacci
3. Alfabetet + Fibonacci

Det blev allt ifrån en göra slut-dikt som gav mig rysningar till en ”hemlig” dikt kodad med Poly alfabetic cypher.
I teaterklassen jobbade vi förstås med att skriva för scen.
Först med en skrivövning ur 95 skrivövningar där vi skrev ena halvan av en dialog var och en för sig, sedan läste vi våra repliker slumpmässigt mot varandra. Detta gav upphov till mycket skratt och en del förundran över hur väl det kan fungera trots allt. Exempel på replikskifte:

– Varför har du inte sagt tidigare att du är gay?
– Fem

Därefter läste jag upp en dikt av Patti Smith och en dikt av Sylvia Plath. Båda på engelska, eftersom denna lektion var en sammanslagning av en engelska- och en svenskalektion. Halva klassen fick Smithdikten uppkopierar, halva fick Plathdikten. Medan jag läste strök eleverna under ord och meningar som de tyckte kändes viktiga i texten. Sedan jobbade de i par och läste sina understrykningar ur respektive dikt mot varandra. Utifrån detta skrev eleverna sedan en scen per par. Eftersom det var en teaterklass spelade de upp sina scener för varandra. Vi fick bland annat se en bikt-scen, en battle av något slag där den ena parten stod på katedern och ropade ut sina repliker, och höra om en planerad scen där den manliga naturkraften och den kvinnliga kraften tid försöker samexistera, men det kommer förstås sluta med att tiden förstör jorden…

Gemensamt för många av scenerna var ett religiöst tema, som uppenbarligen fanns i dikterna vi utgick från.

Vill du läsa Patti Smiths dikter låna boken Coral Sea.
Vill du läsa Sylvia Plaths dikter låna boken Ariel.

 

Tack till alla elever som har arbetat så kreativt på mina lektioner och inspirerat mig under de gångna veckorna och hela året!

/ Linnéa

Några dikter från naturklassen:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s