Sommarboktips från elever och bibliotekarier på skolan

 Måndag 28 maj tipsade vi varandra om böcker att läsa under sommaren medan vi fikade på rosa bubbel och lyxig frukt. Här får ni vår tipslista. Böckerna finns förstås uppställda i biblioteket också. Välkommen att låna hem böcker under sommaren! (Klicka på titeln för att se om den finns på biblioteket.)

Verne: Till jordens medelpunkt
En bok av Science fiction-genrens fader

Gustavsson: Nattbarn
Serieroman med jättebra illustrationer om en tonåring som känner sig udda

Moodysson: Souvenir
En diktsamling med fina dikter på ett enkelt språk

Aveyard: Röd drottning
Låna som E-bok
Första boken i en fantasyserie där människor delas upp i silverblodiga (överklass med magiska förmågor) och rödblodiga (underklass). I första boken följer vi Mare som trots sitt röda blod besitter magiska krafter…

Cashore: De utvalda
Fantasyserie. I första boken, Tankeläsaren, följer vi Katsa som är Särling och tvångsanställd hos kungen. Hon träffar en person som får henne att ifrågasätta tillvaron och de ger sig av mot kärlek, vänskap och äventyr…

Ende: Momo – eller kampen om tiden
En föräldralös flicka bosätter sig i staden och människorna kommer till henne för att lösa sina problem, tills de grå tidstjuvarna kommer och får alla att börja jaga tid istället för mänsklighet… EN saga för alla åldrar!

Marchetta: Jelicoe road

Huvudpersonen övergavs av sin mamma som barn och går nu på internatskola. Med sina kompisar hittar hon brev som kanske avslöjar någonting om hennes försvunna mamma…

Wiström: Stanna
En lättillgänglig bok med korta kapitel om Ester som jobbar på antikvariat och umgås med sin betydligt mer utåtriktade vän. En dag kommer en ny person in i bokhandeln och saker börjar hända. En bok om vänskapsrelationer och kärlek.

Johansson: Hur man botar en feminist
Humoristisk seriebok som driver med bland annat näthatare och främlingsfientlighet.

Strömberg: Jaga vatten
Om en flickas uppväxt med vänskap och uppvaknad sexualitet som beskrivs på ett rått och ärligt sätt. 
Vill du att vi köper in den här boken? Lägg gärna ett inköpsförslag.

Agatha Christies deckare med Miss Marple
Mysigt spännande sommarläsning.

Clarke: 2001 – A Space Odyssey
Sci-fi om människornas uppkomst och om en resa ut i rymden med en mycket smart dator. Se även Kubricks omtalade filmatisering av boken!Vill du att vi köper in den här boken? Lägg gärna ett inköpsförslag.

Mafi: Rör mig inte!
Låna som E-bok
En bok för dig som gillade Hunger games. Huvudkaraktären har en magisk förmåga som gör att människor dör om hon rör vid dem. Hur lever man ett liv utan att kunna röra någon? Extra bonus är den roliga formen med överstruken text när hon tänker förbjudna tankar.

Niven: Som stjärnor i natten
Två ungdomar träffas i skolans klocktorn. Båda är där för att ta sitt liv, men räddar varandra och inleder en oväntad vänskap. En mycket vacker bok om svåra ämnen.

Card: Enders game
Klassisk härlig sci-fi om en tonårspojke som blir rekryterad till en militärskola där han utbildas för att rädda världen från aliens.Vill du att vi köper in den här boken? Lägg gärna ett inköpsförslag.

Hermansson: Musselstranden
Låna som E-bok
En bok för dig som tycker om poetiskt språk. En kvinna besöker sin barndoms sommarställe med sina två barn och minns saker som hänt tidigare. Som läsare vet man inte säkert vad som faktiskt har hänt…


Modiano: Lilla smycket
Författaren belönades med Nobelpriset 2014. I Lilla smycket följer en ung kvinna i Paris efter vad hon tror är sin mamma, en mor som lämnade henne då
hon var barn och inte har setts till sedan dess…


Yanagihara: Ett litet liv
Läs som E-bok
Om ett kompisgäng i New York där huvudkaraktären Jude, som kämpar med psykisk ohälsa, ingår. Detta är en fantastisk bok som samtidigt är så tung att vår boktipsare var tvungen att läsa feel good-romaner vid sidan om för att orka.

Lockley: Seal woman (Sälflickan)
En vacker historia om en kvinna som lever med sälar och kanske är lite säl själv? Boken bygger på en keltisk legend om sälmänniskor och kom till efter att författaren skymtat en flicka simmandes i havet tillsammans med en flock sälar.Vill du att vi köper in den här boken? Lägg gärna ett inköpsförslag.

Boye: Kris
Karin Boyes alter ego Malin studerar till lärare, upptäcker att hon är homosexuell i en tid då det ännu var förbjudet, och kämpar med psykisk ohälsa.

Bradbury: Den illustrerade mannen / The illustrated man
Noveller som alla utgår från en man med tatueringar som berättar en historia för varje tatuering. De flesta mycket obehagliga…Läs även Fahrenheit 451
som utspelar sig i ett samhälle där brandkåren eldar upp böcker istället för att släcka bränder.

Sigunsdotter: Sjöpojken
En ovanlig och underbar bok skriven i manusform med ett vackert språk.Vill du att vi köper in den här boken? Lägg gärna ett inköpsförslag.


Adichie: Americanah
Perfekt exempel på hur en bok kan ge läsaren livserfarenheter som inte går att uppleva själv. Huvudkaraktären är från Nigeria och bor i USA dit hon flyttat för att studera. Bakom sig har hon lämnat sin stora ungdomskärlek. I USA blir hudfärgen och håret viktiga, något som hon aldrig reflekterat över tidigare. Nu ”måste” hon platta och färga håret för att kunna bli anställd. En politisk kamp i det vardagliga startar, som jag som etnisk svensk inte visste fanns. 


Gerner: SUS
Läs som E-bok
Diktbok om grisindustrin. Viktig och vacker! Och förstås obehaglig.


Stenberg: Kärlek i Europa
Ung kvinna drar till Paris för att förverkliga sina författardrömmar. Väl där skriver hon mindre och lever mer. Under 50-talet då kvinnor förväntades bli hemmafruar ägnar sig Birgitta åt sexuellt utforskande istället.


  

PS. För att låna E-böcker använder du numret på ditt ID-kort och de sista fyra siffrona i ditt personnr som pinkod.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s